top of page

Historia ja kulttuuri

Mustion ruukki

Mustion ruukki on maamme ensimmäinen rautaruukki (perustettu vuonna 1561). Rautatehtaat lakkautettiin 1901. Ruukilla on toiminut puuhiomo, saha, paanutehdas, mylly, puusepänverstas ja tiilitehdas. Nykyisin historiallisella alueella toimii SBA Interior, joka valmistaa laivansisustuksia ja teollisuuden komponentteja. Tutustu idylliseen ruukin alueeseen. Mustion Linna järjestää ruukissa myös opastettuja kierroksia (lue lisää)

Mustion linna ja puisto

Mustion tunnetuin ja historiallisin rakennus eli Mustion kartanon päärakennus, ’linna’, rakennettiin 1783-1792. Se on Suomen suurin maallisessa käytössä oleva puurakennus. Mustion linna ja sitä ympäröivä puisto tarjoaa ihasteltavaa koko päiväksi. Tutustu myös opastettuihin kierroksiin täältä.

Mustion kirkko

Mustion kirkko rakennettiin ruukinkirkoksi 1761. Kellotapuli on rakennettu 1770-luvulla. Kaunis, historiallinen puukirkko ympäristöineen on tutustumisen arvoinen kohde. Mustion nykyinen hautausmaa sijaitsee Mustion aseman alueella noin 2 km päässä kirkosta (näytä hautausmaa kartalla)

Junkarsborg

Junkarsborg on linnavuori Päsarträsket-nimisen järven kaakkoispuolella keskellä Mustionjokea. Se on ollut käytössä ainakin myöhäisellä rautakaudella sekä keskiajalla. Luonnonkauniilla alueella on rikas lehtometsä- ja kosteikkokasvilajisto sekä runsaslukuinen lintukanta.

Junkarsborg Wikipediassa.

Venäläisten sotavankien muistomerkki

Suurten kuusten kaveessa sijaitsee Jatkosodan aikana (1942) kuolleiden venäläisten sotavankien muistomerkki. Muistomerkkiin on kaiverrettu yli sadan punavangin nimet. Kohteen löytäminen on jo elämys itsessään. Sinne johtaa vain pieni polku pellon kulmalta junaradan viereltä. Hankotieltä (tie 25) jatketaan Bålabyntietä junaradan tasoristeykseen asti. Polku lähtee ennen tasoristeystä oikealle. Polun alkupiste on merkitty tähän linkkiin.

Please reload

bottom of page