Luonto
Lohjanjärvellä sijaitsevan Korpuddenin alue kuuluu luonnon- ja maisensuojelun kannalta merkittäviin kallioalueisiin Uudellamaalla. Maasto on vaihtelevaa ja korkeuserot ovat suuret. Moni-ilmeisen alueen sisäosissa on vehreitä suopainanteita, tummanpuhuvaa kuusimetsää ja pähkinälehtoa. Alueen eteläkärki kuuluu valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan ja se on myös suojeltu luonnonsuojelulain nojalla. Komeilta kallioilta avautuu laaja näkymä järvelle (näköalapaikka kartalla). Alueelta löytyy keittokatos ja nuotiopaikka.
Lue lisää Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen sivuilta ja Retkipaikasta!
Andersbergin selkä
Korpuddenin itäpuolella korkealla sijaitsee Högnäs, jonka jälkeen avautuu Andersbergin selkä. Muutaman saaren, Ängsholmin, Kullan ja Notholmin jälkeen lähestymme Bälbyn virtaa, joka virtaa Bruksträsketiin. Hyvällä onnella voi nähdä kalasääksenkin.
Bälbyn virta koostuu kahdesta kanaalista, joista toinen on keinotekoinen ja johtaa Kalajärveen. Järvi virtaa Mustionjokeen Tehtaanputoukseen (8 m) ja sitä eteenpäin Åkersforsin (12 m) kautta Junkarsborgiin. Joki jatkaa Päsarträskenin ja Karjaan Kirkkojärven kautta Pinjaisiin ja Åminneforsiin, josta se virtaa Pohjanlahteen.
Junkarsborg
Junkarsborgin linnan luonnonkauniilla alueella on rikas lehtometsä- ja kosteikkokasvilajisto sekä runsaslukuinen lintukanta. Alueelta on mm. löytynyt ihmisen varhaisesta toiminnasta kertovaa kasvillisuutta, kuten humalaa (Humulus lupulus) ja mäkikauraa (Avenula pubescens). Alueelle on raivattu polku metsän halki ja pitkin Päsarträsketin rantaviivaa.
Junkarsborg Wikipediassa.